Ciran
Zastosowanie brykietu
Brykiet jest paliwem całkowicie naturalnym i wytwarzanym z suchych trocin. Doskonale nadającym się do kominków oraz szerokiego asortymentu pieców dostępnych na rynku. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby palić nim w piecach, w których wcześniej palono węgiel, koks lub drewno opałowe.
- Szczególnie nadaje się do pieców, w których zagazowuje się drewno
- Doskonały do palenia w kominkach i piecach kominkowych
- Wolny czas spalania jest bardzo dobrym rozwiązaniem do pieców centralnego ogrzewania oraz mniejszych kotłowni
- Dzięki wysokiej kaloryczności oraz możliwości wydobycia energii podobnej do energii otrzymywanej z węgla brykiet z powodzeniem można stosować w piecach kuchennych i kaflowych
Brykiet drzewny powinien się ŻARZYĆ, a nie PALIĆ jak drewno. Przy zbyt dużym płomieniu, należy przykręcić dopływ powietrza, wtedy palenie brykietem jest najbardziej efektywne. Jest to spowodowanie niską wilgotnością – tylko 6 – 7 %.
Przy umiejętnym paleniu brykietem z powodzeniem zastąpi on 4 do 6 m3 sezonowanego drewna.
Brykiet powinien być składowany w suchych, zamkniętych pomieszczeniach. Brak substancji wiążących powoduje rozpadanie się brykietu, gdy ten dostanie wilgoci. 10 kg opakowania brykietu są szczelnie zamknięte, jak również cała paleta jest owinięta elastyczną folią, co dodatkowo chroni brykiet przed wilgocią. Zaleca się jednak składowanie brykietu w suchych miejscach.